18 september 2017
a
A
Nieuws van het front
Anekdote uit mijn dagboek 2015
Tegenover mij zit een moeder. Ze heeft zorgen en daardoor is zij vermoeid. Haar baby is een half jaar terug overleden. Ze was vier maanden oud. Gedurende de zwangerschap had ze de medicijnen die bij zwangerschap worden gebruikt. Toch dit mocht niet baten. De moeder is rond de dertig, schat ik en hiv positief. Haar oudste zoon van twaalf liep lang te kwakkelen met zijn gezondheid. Op doktersadvies werd hij getest. Hij is hiv positief. Op school heeft hij er problemen mee. Ze durft haar dochter van elf niet te laten testen. Ze is bang dat zij ook positief is en dat zij dan ook problemen krijgt op school. Haar man wilde zich ook nooit laten testen. Nadat zijn zoon was getest heeft hij dat gedaan en hij is ook positief.
Stigma komt nog steeds veel voor.
Op het project Mawotsheni is veel gaande. Momenteel zijn er twee tuinmannen actief. Er zijn drie Franse stagiaires voor drie maanden actief geweest Aangezien de groentetunnel toe was aan vernieuwing hebben de dames het plan opgevat om plastic flessen te gebruiken. Ze halen de bodem uit de flessen vandaan en rijgen de flessen over stokken, die dan tegen elkaar aan geplaatst worden. Het ziet er gaaf uit en het resultaat is zeer goed. De zaadjes ontkiemen geweldig en het gevolg is dat de moestuin floreert. Het zaad gedoneerd door een Nederlandse organisatie werd in dank afgenomen. De opbrengst van de moestuin waar vooral de kinderen en volwassenen van eten is kwalitatief top. De moestuin produceert zoveel dat er momenteel groenten worden verkocht aan backpackers en mensen uit de gemeenschap. Armlastigen krijgen het gratis en werken daarvoor een middag op het project.
De kindercrèche heeft de mobile kliniek op bezoek gehad. Veel kleintjes hebben vanwege hygiëne last van schurft. Water is nog steeds vaak afgesloten. Rivierwater is vervuild. Vele kinderen werden behandeld, maar sommigen werden doorverwezen naar de kliniek. Het is voor de mensen uit de gemeenschap moeilijk daar naar toe te gaan vanwege de lange afstand die ze moeten lopen. Gelukkig heeft het project een auto. Toch moet de benzine daarvoor betaald worden en geld is er bij velen niet. Ons wordt dan gevraagd om extra donaties. Soms wordt de opbrengst van de groente gebruikt voor benzinegeld.
Nomapuzi en Nontsha zijn vooral actief met de kleintjes in de kindercrèche en begeleiden de stagiaires. De kinderen vinden het geweldig als vrijwilligers en stagiaires actief zijn op het project.
Ziyanda is de nieuwe aanwinst op het project. Zij is vooral bezig met de PR, met secretaresse werk en zij houdt de boekhouding bij. Sociaal Development, het ministery wat over kindercrèches gaat, is laatst langs geweest om de boel te inspecteren en om advies te geven hoe subsidie te kunnen krijgen voor de crèche. Dit zijn grote stappen vooruit.
Samen met de Franse stagiaires heeft Ziyanda een toer gemaakt langs universiteiten om lezingen te geven over het project en de leefsituatie in de Transkei. Ze hopen dat er studenten van de universiteiten stage komen lopen op het project. Dit alles om zelfredzaamheid te bevorderen. Maandelijks melden zich studenten en ook reizigers. Grote vooruitgang. Chapeau dames.
Het ministery van gezondheid heeft samen met stichting Jubilani de organisatie Mentor Mothers geactiveerd om aan de slag te gaan in de gemeenschap met zwangere vrouwen en vrouwen die net zijn bevallen om hun gezondheid te controleren. Het project maakt het makkelijk voor verpleegsters om hiv geïnfecteerde zwanger vrouwen te vinden en deze met medicijnen te helpen zodat hun baby's niet geïnfecteerd raken met het hiv virus. De baby's zullen dan geen problemen krijgen met ondervoeding.
Een week geleden was er een veiling in Cafe Diep in Amsterdam georganiseerd door Riff en Marieke. De opbrengst is bestemd voor de Good Hope kindercrèche. Selina heeft hulp nodig, ze kan het alleen niet meer aan. Riff gaat twee maanden aan de slag, gaat proberen de gemeenschap bij elkaar te brengen, gaat nieuw meubilair maken voor de crèche en gaat zorgen dat de moestuin wederom op orde komt. Wij wensen je veel succes Riff en kijken uit naar je verslagen.
Bij deze willen wij ook Akky Koeman uit Hauwert en Frans Groot woonachtig in Friesland beiden danken voor hun gulle gaven. Beiden hebben een lustrum gevierd en als cadeaus vroegen zij gulle gaven in een envelop bestemd voor Willen en Doen. Akkie is zelf op het project geweest dus weet waar het terecht komt. Frans nog niet, maar wie weet zit dat nog in de pen.
Bij deze danken wij iedereen voor de donaties die zij hebben gedaan en doen en laat ik jullie bij deze weten dat ik in november weer die kant op ga. Verder ben ik bezig een boek te schrijven over tien jaar Willen en Doen.
Nadere informatie volgt.
Vriendelijke groet van Wil en het bestuur.
www.willenendoen.org