Springbokken. . . . - Reisverslag uit Bloemfontein, Zuid-Afrika van Wil Groot - WaarBenJij.nu Springbokken. . . . - Reisverslag uit Bloemfontein, Zuid-Afrika van Wil Groot - WaarBenJij.nu

Springbokken. . . .

Door: Wil Groot

Blijf op de hoogte en volg Wil

08 November 2007 | Zuid-Afrika, Bloemfontein

Hallo allemaal,

Als eerste wil ik even reageren op een paar mailtjes. Er worden op 3 plekken binnenkort acties gevoerd. Zo is men in Dordrecht actief bezig, een vriend wil iets met de Rotary gaan doen en het Hardrock cafe komt ook in actie. Binnenkort zal dit allemaal worden vermeld op onze website en dat is www.willenendoen.org. Ik vind het geweldig om dit te horen, want het geeft mij het gevoel dat er mee geleeft wordt. Harstikke te gek, het geeft mij kracht, want samen staan we sterk, kijk maar naar de Springbokken, de Rugby club van hier die wereld kampioen is geworden. Ik adviseer iedereen die actie voert, dit door te mailen naar de website en dan zorgt ons aller websitedesigner voor de rest. De opbrengst kan overgemaakt worden naar de stichting, want dan kunnen zij het allemaal gelijk overmaken naar daar waar het heen moet. Zij hebben de know how en op deze manier zullen er veel minder onkosten zijn.

Iets anders wat ik jullie even moet meededelen is dat alle namen die jullie hier lezen fictief zijn. Dit is uit veiligheids overweging, maar dat begrijpen jullie wel, want het is hier nu eenmaal anders.

Het internet werkt hier ook niet zo als bij ons. Ik heb het gevoel dat verschillende mailtjes die ik heb gestuurd niet aankomen. Ik hoop dat dit straks beter zal zijn wanneer ik in Kaapstad ben.

Okay dan, nu naar die springbokke, wat echt Afrikaans.

"Die Springbokke het die land laat saamstaan".

Elke morgen lees ik, een meestal ouwe krant en dagelijks komt er in naar voren hoe "wonderlijk om te sien hoe die hele land agter die Bokke is". Er wordt gepraat over "die Springbokspan, jullie wys ons land wat behoorlijk displine kan vermag".

Men trekt er leer uit, dat wanneer je ergens samen voor gaat, samen de disipline opbrengt, je dan samen sterk kan zijn.

Ik zit in de zon, op mijn ene knie de kleine jongen en op de andere de kleine meid. Beiden willen aandacht en nemen genoegen met één knie, samen delen.
Eli loopt met een mand wasgoed naar de lijn en hangt deze op, even een babbeltje maken met Tommie de tuinman, die met onkruid wieden bezig is.
Wanneer eli terugkomt zegt ze dat de wasmachine maar niets is, met de hand gaat t beter. Ze vult een bak water en gaat er mee naar binnen. De anderen zijn ook aan de schoonmaak en sommigen zijn bezig met de allerkleinsten.

Kleine Kea komt aandribbelen en loopt parmantig langs, met een glimlach op zijn gezicht, gaat liggen in de schommelton en vermaakt zich spelender vort. Ik neem de twee andere kleinen mee naar de glijbaan en gedriéen, delen, maken zij er om de beurt gebruik van. Ik repareer de schommel, een autoband aan kettingen, waar het bovendeel is uitgesneden. Het is niet echt professorisch, maar ;t werkt en de kids zijn weer een tijdje zoet. even later komt de kleine van Geet aankruipen en trekt zichzelf aan mijn broekspijpen omhoog. Ik pak zijn ene handje vast en loop met hem terug naar zijn moeder. De kleine lacht en moeder ook, nog ff en hij loopt echt, wat zijn die eerste pasjes mooi.

Wanneer iedereen de siesta doet, maak ik een wandeling in de omgeving. Rust, natuur, konijnen, vogels en veel holen. Ook veel termieten heuvels. De omgeving is mooi, maar veel braakliggend land. Dat was vroeger anders, vertelde één van de dames mij. We weten ook waarom.

Teruggekomen hoor ik dat er dit weekend weer mensen bijkomen en daar zijn stapelbedden voor nodig. het begint dus pittig vol te worden. Deon is heftig op zoek en belt rond om te kijken wat er te vinden is. We zullen zien morgen, hoop doet leven en samen gaat het gewoon lukken.

Met behoorlijk wat disipline zal het dit 'Springbokspan' hier zekers gaan lukken.

Ik ben bereikbaar via de website, www.willenendoen.org
Hier kunt u ook zien waar wij voor staan en wat wij willen bereiken.
Maandelijks donateur worden kan via de website, direct naar Zuid Afrika of naar onze bankrekening.
Ons bankrekeningnummer in Nederland is : Rabobank 137977387

Ik ben eventueel mobiel bereikbaar op 0027721043800

Hieronder het adres waar ik bereikbaar ben in Bloemfontein.

To mail/post us packages:
Our Place-Ons Plek
P.O. Box 35367
Faunasig, 9325
Bloemfontein South Africa
(from Holland ad phone number on adress)

land (27)051 4438014
cell (27)082 8536339

Website: www.amicidideon.org

• 09 November 2007 - 12:35

Harrie:

Hoi Wil, gaat goed bij je en ik las dat je fictieve namen geeft aan de kinderen.Worden ze dan vervolgt als ze op je knie zitten ? Misschien is het leuk als je ze toch fictieve namen geeft ze te vernoemen naar je broers en zussen.Bijvoorbeeld dat de kleine Johanna nog niet zindelijk is etc. Het blijft interessant je verhalen te lezen. Gaat zo door. Groeten Harrie.

• 09 November 2007 - 13:46

Martin:

Goed idee Harrie,
    Met het aantal broers, zussen, neven en nichten dat Wil heeft, kan hij zeker een heel weeshuis van namen voorzien.

• 11 November 2007 - 14:30

Ray:

Wat een prachtig verhaal weer, over al die mensen te horen, wat goed met hen gaat, wat slecht gaat en vooral waar wij het verschil kunnen maken. Blijf het ons vooral vertellen, want het is als brandstof voor ons om ook weer aan anderen te kunnen vertellen, waarom het belangrijk is dat mensen zich voor elkaar inzetten.
    En vertel ook vooral hoe het met jezelf is. We horen heel veel over de anderen, maar weinig over Wil zelf. Laat ons het allemáál horen, de ups en de downs. Hier in Holland leven we zo écht met je mee! Alleen springbokke die hebben we hier nog niet...
    Liefs, Ray

• 11 November 2007 - 16:40

Jeannet:

WIl, Je hebt ons moeder vreselijk blij gemaakt met je sms berichtje, ze mist je en vind het maar niks dat ze je geen ouderwetse brief kan schrijven. Ik heb haar al voorgesteld samen achter de computer te kruipen, maar tot nog toe nog niet gebeurd. Vandaag de verjaardag met de ouwe garde. Het zijn er niet veel meer! Ome Theo, tante Marth en moeder zijn de gangmakers, verder zitten tante Duw, ome Meindert en tante Gon er pittig bij geamuseerd te worden. Het was weer geweldig. Je bent besproken en voor ome Theo moet ik nu alles over jou gaan copieeren en naar hem opsturen. Hij heeft me ook verteld aan welke goede doelen hij allemaal al geeft dus of er nog wat voor jouw goede doel over is, is sterk de vraag. Gisteravond heeft moeder haar verjaardag gevierd voor het gezin bij Kota Radja, ook daar werd je gemist. Nu zijn Kees, Marleen en ik maar aangeschoven bij Marjon en Piet om die enorme indische rijsttafel soldaat te maken! Moeder is blij dat al die drukte nu achter de rug is en het allemaal goed gegaan is. Volgende week hebben we de Denen reunie daar heeft ze geen zorgen om. Wil alles goed hier, heel veel sterkte voor jou en groetjes aan al die schatties om je heen. x Jeannet