Wereld aidsdag komt er aan. . . . - Reisverslag uit Kaapstad, Zuid-Afrika van Wil Groot - WaarBenJij.nu Wereld aidsdag komt er aan. . . . - Reisverslag uit Kaapstad, Zuid-Afrika van Wil Groot - WaarBenJij.nu

Wereld aidsdag komt er aan. . . .

Door: Wil Groot

Blijf op de hoogte en volg Wil

29 November 2007 | Zuid-Afrika, Kaapstad

Ten eerste mijn dank van hier voor de actie die in Hauwert in het Witte Kerkje gehouden gaat worden. Deze zal zeker worden vermeld op de website www.willenendoen.org.

Het volgende verslag is pijnlijk, heftig, doch beschrijft het leven hoe het hier is.

Wereld aidsdag komt er aan. . . .

Generale repetitie, het loopt uit. Dit betekent dat er sommige tieners terug gebracht gaan worden de township in. Het komt Ed wel goed uit, omdat hij de opa van Pinky wil spreken. Deze doet mee aan het recicling project, maar daarover de volgene keer meer.

Bij de Kerk, oftewel het community centrum, in het hartje van de township is het een enorme drukte. Mannen en vrouwen, allemaal in zwart wit, netjes gekleed, komen net naar buiten.
"Wat is hier gebeurd"' vraagt Ed, "Is er een belangrijk iemand dood gegaan" en hij kijkt in zijn achteruitkijk spiegel naar zijn pupillen. Het is even stil. Mandy vertelt gelaten dat er afgelopen weekend vijf meisjes zijn vermoord. Een ander vult dit gelijk aan dat ze daarvoor sexueel waren misbruikt. Weer een voegt er aan toe dat een vrouw haar man heeft doodgestoken.
Mijn mond valt open en Ed naast me krijgt tranen in zijn ogen. Hij gaat over in Afrikaans Nederlands en vraagt door naar de meisjes. Ze waren allen acht jaar oud en vriendinnen van elkaar. Wie het gedaan heeft weten ze niet, dat weet niemand.

Het is net alsof er ineens een donkere sluier over de township ligt gedrapeerd, maar wanneer ik naar de overal spelende kinderen kijk en al de mensen overal op straat en voor hun shags (golfplaten hutten) zie ik dat het leven gewoon doorgaat. Het is mijn gevoel. Het verschil is dat ik nu de matheid, het constant alert zijn en oplettend en vooral ook de pijn zie. Iedereen kijkt langs elkaar heen en houdt elkaar gelijk in de gaten. Wantrouwen waarschijnlijk en achterdocht. Mijn gevoel.
Ik vraag of het te maken heeft met aids, waarop Ed zegt dat dit zeker het geval is, maar dat dit de dansers geheel ontgaat en dat daar vooral niet over wordt gesproken.
Het verhaal is bekent. Heb sex met een maagd en dan ben je de Hiv kwijt. Vijf meisjes en niemand weet wie het gedaan heeft.
Over deze gebeurtenis heeft niets in de kranten gestaan, zoals over zovele gebeurtenissen in de townships. The Voice is een krant, wat vol staat met ellende en drama, maar dit stond er niet in.

Zo gaat er ook het verhaal over de Mister Zuma, de nieuwe toekomstige ANC leider. Hij blijkt sex te hebben gehad met een meisje die seropositief is. Ach, antwoorde hij, ik heb gewoon even een lange douche genomen en ben weer helemaal schoon. Deze meneer wordt straks na Mbeki misschien de president van Zuid Afrika. Hij heeft grote aanhang in Kwa Zulu Natal, waar het hiv / aids percentage het hoogste is, 40% zegt men. Eerst moet deze meneer nog voorkomen, omdat hij beschuldigd is van fraude en corruptie.

Later, op de terugweg naar Seapoint, raak ik met twee jongens in gesprek over veilig vrijen. Ze zijn eerst nogal gelaten en drukken zich in een hoekje weg. Safe sex, is gewoon geen sex, antwoordt Asli en ze lachen er beiden om. Ik vraag of ze wel eens condooms hebben gebruikt. Beiden lachen en maken grappen. Condooms gaan toch kapot en van condooms krijg je juist Hiv. "Dus als ik het goed begrijp doen jullie niet aan sex"? Ze lachen weer wat schaapachtig.
"Zijn jullie niet bang voor aids dan, of weten jullie niet wat het is"?
Letundo zegt dat bieten goed zijn en andere groenten. Ik leg hem uit dat dit goed is voor de weestand, maar niet tegen hiv. Uiteindelijk geef ik de jongens een brede uitleg over hiv en aids, ook al vraag ik mij af wat er uiteindelijk zal blijven hangen.

Het zwijgen, er niet over praten is vooral voor de zwarte en gekleurde bevolking normaal. Men praat niet over sex en zeker niet over hiv en aids. In de Zuid Afrikaanse talen zoals Xsoza, Zulu, Sutu en anderen, zijn geen woorden voor alles wat met sexuele voorlichting te maken heeft, het ontbreekt gewoon in hun taal, omdat het in hun cultuur nooit gesprekstof is geweest. Men zwijgt.

Er wordt gezegd dat 65% van de jeugd, 6 tot en met 16 jaar mishandeld wordt of sexueel misbuikt. Er wordt ook gezegd dat tieners geen respect meer hebben voor ouderen, men luistert niet. Dit laatste is vooral sinds de laatste 10 jaar het geval.
Ik denk dat het ene het gevolg is van het andere.

Wereld Aidsdag komt er aan. Ik zal deze gaan meemaken in het Township Khayelitsha, waar een miljoen mensen wonen en zal daar zondag verslag over doen.

Ik ben bereikbaar via de website, www.willenendoen.org
Hier kunt u ook zien waar wij voor staan en wat wij willen bereiken.
Maandelijks donateur worden kan via de website, direct naar Zuid Afrika of naar onze bankrekening.
Ons bankrekeningnummer in Nederland is : Rabobank 137977387

Frenaye, Cape Town
8005

• 29 November 2007 - 19:40

Truus:

Wat moeilijk om de mensen daar te helpen als het zo'n taboe is om over te praten. Je hoort vaak dat de mensen in Afrika geen (en anders verkeerde) voorlichting over Aids krijgen. Dat bieten-verhaal is daar een heel goed voorbeeld van. Hier is natuurlijk veel bekend over Aids, maar als er niet over gesproken wordt, is het ook moeilijk tegen te gaan. Ik hoop dat de Wereld Aidsdag daar verandering in brengt. Dat jullie in ieder geval een aantal mensen kunnen helpen, kunnen doordringen. Dat er geluisterd wordt!!
    Heel veel succes en ik ben benieuwd hoe de mensen reageren.
    Liefs, Truus

• 29 November 2007 - 20:51

Zeraja:

Wat een verhaal zeg, het lijkt me moeilijk steeds weer te moeten horen dat onschuldige jonge meisjes de dupe worden van idioote ideeen van volwassen mannen. Ik hoop dat daar ooit verandering in zal komen. Strekte met je werk,
    Liefs

• 29 November 2007 - 20:53

Ray:

Soms lijkt het wel dweilen met de kraan open. Hoeveel mensenlevens moet je redden voordat het een keertje écht goed gaat. Hét thema morgen op de vooravond en zaterdag op 1 december zelf in Nederland is bewustwording, vooral onder jongeren. En geloof het of niet, zelfs de Koningin komt er voor naar de RAI! Maar wij hebben belangrijker zaken te doen dan bea te zien. Want uit jouw verhaal blijkt maar weer dat het vooral onder jonge mensen zo verschrikkelijk belangrijk is om ze te vertellen wélke keuzes ze hebben. Maar dan ook écht hebben! Jouw opdracht is ze dat te laten zien, dat ze zelf moeten kiezen en de positieve kant moeten zoeken (een wrange woorspeling soms, hé?!). En wat rest jou en mij anders dan hieraan te denken: "Het leven en de dood houd Ik je voor! Kies dan het leven, opdat je dagen verlengd worden in het land dat de Heer je gegeven heeft!". Inderdaad: "Goed land is ons ten deel gevallen!" Voor iedereen die dit stuk van Wil leest: Begin er aan, hoe klein of groot je bijdrage ook kan zijn. Zet je hand aan de ploeg en zaai; onze oogst zal groots zijn!!! Lieve Wil ondanks alles, toch een prachitge dag morgen én overmorgen!!!

• 29 November 2007 - 21:21

LL:

Toch mooi Wil, dat je 50e verjaardag al zoveel goeds opgeleverd heeft terwijl het nog net niet zover is! Ennuh...ik geloof nu wel dat je hem gaat halen! Ik hoop dat de bakjes die je nu aan het knutselen bent maar goed geld opbrengen! X

• 29 November 2007 - 21:26

Joop/Vera:

Wat een trieste bedoening daar, als het over aids gaat.Het blijkt dat voorlichting en scholing heel belangrijk zijn,maar er is nog een lange weg te gaan.Ondanks alles evengoed een fijne dag morgen,we denken aan je.We lazen dat de landbouwgrond wat vroeger in cultuur was nu niet meer in gebruik is.Kun je geen kibboets beginnen.Dan hebben ze een doel en wat te eten.En voor jouw met je tuinbouw kennis is het een peuleschil.Maar het zal wel te simpel wezen.Groeten uit het druilerige Nederland

• 29 November 2007 - 21:36

Jan & Dayenne:

Lang zal ie leven, lang zal ie leven, lang zal ie leven in de gloria, in de gloria, in de gloriaaaaa. HIEPERDEPIEP HOEEEEERRRRAAAA ! Gefeliciteerd

Hoe is het door. We hebben natuurlijk al een en ander gelezen en de foto's bewonderd. Wat een ervarig joh ! Maar ook heftig en een enorme cultuurshock. Heel veel suc6 daar. Jij bent goed bezig man !

Lieve groetjes
    Jan, Dayenne en Levy en Houston niet te vergeten.

• 29 November 2007 - 22:15

Annette Grip:

Dag lieve lieve Wil,
    is dat nou belangrijk: jouw verjaardag zo dadelijk?
    JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Lieverd, van harte met je verjaardag in dit nieuwe, mooi en heftige levensjaar.
    Ik denk aan je. Denk jij aan jezelf, want alleen zo kun je er voor al die anderen zijn.

Fijne dag, ik drink een wijntje op je, jij een palmbier? Rum? Proost

xx Annette

• 29 November 2007 - 22:21

Det En Peter:

Wil van harte gefeliciteerd met je verjaardag, liefs uit Almere!!

• 29 November 2007 - 22:54

Henk En José:

Ondanks dat de absurde houding van de overheid in Zuid-Afrika ten aanzien van aids hier wel bekend is blijft het een aangrijpend verhaal. Het geeft in ieder geval aan dat er nog een boel in het denken mbt aids te verschuiven valt.
    We lezen hier ook dat je jarig bent Wil, gefeliciteerd!
    Groetjes uit Almere van José en Henk

• 29 November 2007 - 23:26

Peter Schoonheim:

Hoe lieve Wil, heel hartelijk gefeliciteerd met je 50ste verjaardag! Heel bijzonder om dat, nadat je dit al eerder in Holland hebt gedaan, daar in het diepe zuiden van Afrika te vieren!
    Alle goeds,
    hugs,
    Peter

• 30 November 2007 - 06:55

Wendy :

Hoi Wil,
    Wat zit de wereld daar toch ingewikkeld in elkaar. Ik hoop dat je de mensen kan bereiken met je uitleg over HIV,het zal erg moeilijk gaan worden zoals je al zegt!Heel veel succes daarmee!! Je bent goed bezig!!!

Liefs Wendy

• 30 November 2007 - 08:07

Mariette:

van harte gefeliciteerd met je 50 ste verjaardag je bent op de helft. aan je trieste verhaal te lezen heb je daar nog wel eventjes werk. ga je vandaag wel je verjaardag vieren lekker aan de koffie met een taartje. vanavond nemen wij een biertje en brengen een toost uit op je 50 ste levensjaar wil doe voorzichtig alkmaarse groetjes van ons allemaal

• 30 November 2007 - 10:04

Johanna:

hallo jarige job
    van harte gefeliciteert met je 50ste verjaardag ja ja wil 50 jaar geleden dewieg stond weer eens in de kamer met een krysende baby erin dat was jy niet stil te krygen schreeuwen om aandacht doe je nog steeds valt wel mee hoor we volgen je op de voet met je mooie maar trieste verhalen hier gaat alles zyn gangetje gezellige sinterklaas al gevierd je weet maar nooit hy kan zyn been nog breken en dan gryp je ernaast evengoed een mooie dag en we nemen er een borrel op vanavond hou je goed en groetjes van ons met een dikke zoen ook v an jan johanna

• 30 November 2007 - 10:41

Dennis:

Hey Wil,

In navolging van degenen die hieronder een bericht hebben gestuurd, wil ik ook even stil staan bij je 50ste levensjaar.
    In een omgeving waar jij nu bent, houd het je misschien helemaal niet bezig. Maar, toch. You made it! Gefeliciteerd, man.En, hou vol.
    Vanavond collecteren voor de Stichting.
    Willen en Doen. Het beste kado voor je, lijkt me. Take care, for you and the people there, D

• 30 November 2007 - 11:21

Cyriel:

Hey die Wil, gefeliciteerd,...jaja ik denk er voor de verandering eens aan. Geweldig wat je allemaal aan het doen bent en fijn om je stukjes af en toe te lezen. Wat schrijf je lekker trouwens. Keep up the good work...dikke knuf cyriel.

• 30 November 2007 - 11:32

Afra/Peter:

Hoi Abraham
    Hartelijk gefeliciteerd met je 50 ste,welkom in het land der wijzen,wat is wijsheid,als je zo:n verhaal leest,ongelooflijk,dat mensen dit niet aan het verstand te peuteren valt,je zou zeggen,je hoeft alleen je ogen maar open te doen,ondanks alles,ga er vandaag wel wat van maken,want het is toch niet niks om 50 te worden,zoals meerderen we nemen er een borrel op,succes verder,en de hartelijke groeten uit Obdam.

• 30 November 2007 - 12:38

Alex En Linda:

Van harte gefeliciteerd met je 50ste verjaardag!!!!
    Wat een verhaal weer van de 5 meisjes die zijn vermoord.Zie je het nog wel zitten. Zal het tenslotte doordringen bij die mensen wat jij te vertellen hebt.
    Normaal gesproken heb je toch veel overredingskracht.Ik hoop het zo!
    Doe voorzichtig en wij nemen ook een borrel op jou vanavond. 3 kussen.

• 30 November 2007 - 16:26

Jeannet:

Wat een vreselijk verhaal, Wil. Ik wordt wel agressief van zo'n verhaal. Knap dat jij zo geduldig kan blijven "preken" en ik begrijp wel dat de mensen daar, er niet over willen praten. Op het moment dat je het een naam geeft bestaat het en hoe houd je dan nog je kop op!
    Maar goed..
    Hoipiepelepoi, willybillyboy, gefeliciteerd met deze halve eeuw op aard' en dat je nog maar veel goed werk mag verrichten,heel veel sterkte. Liefs en knuffels van Kees, Marleen en Jeannet

• 30 November 2007 - 17:15

Corrinda En Marc:

Lief oompje.
    Van harte gefeliciteerd met je 50 ste verjaardag.Heel veel mensen in de omgeving waar jij nu bent zullen deze leeftijd jammergenoeg nooit bereiken. Jij hebt het wel gehaald en hoe! Vandaag denken we weer even terug aan het fantastische feest wat we samen hebben gehad met als doel deze reis. Je zal je op dit moment waarschijnlijk nog ouder voelen door alle ellende maar toch ook dankbare ervaringen die jij daar opdoet.
    We nemen een borrel en proosten op jou.
    Hou je goed oompje en ga zo door.
    Kus en knuffels van ons.

• 30 November 2007 - 17:48

Vera En Jan:

Hoi lief broerje wat een toestand daar het lijkt me dat je machteloos staat als je dit zo meemaakt, maar alle beetjes helpen je doet het goed hoor hou je taai. Wat een fans heb je vandaag,wel gefeliciteerd met je 50 st verjaardag .De kinderen zijn weer naar huis het was weer top bij opa en oma zal Tim wel zeggen ,dit is genieten. We zullen op je gezondheid proosten vanavond, heel veel liefs je zussie Vera en zwagertje Jan

• 30 November 2007 - 18:09

A3&Astrid:

Hoi Lieve Wil,

Dikke kus en van harte. Wat een gedoe daar. Ik word al gek van al die zwervers hier in Amsterdam. Even een roddel Merel is weg bij Alexadria ze zit nu bij de UVA en Ian zegt dat hij toe is aan een bovenregionale taak. Hij is niet lekker, hij kan zijn team niet eens motiveren.
    Ik hoop dat je daar wel een beetje veilig zit het klinkt allemaal zo heftig.
    Wij gaan ons gewoon weer druk maken over de sinterklaas cadeautjes, moet tenslotte ook gebeuren en dit jaar ook gewoon een kerstboom.
    Liefs en pas goed op jezelf!!

• 30 November 2007 - 18:11

Leon:

Hey Wil, van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Maak er een mooie dag van ondanks de zwaarte van je missie. Heel veel sterkte, maar vooral ook veel plezier.

Big hugs,

Leon

• 01 December 2007 - 21:14

Tineke:

dikke kus en veel liefde!

• 02 December 2007 - 14:09

Yvonne Vd Berg:

He Wil,

Heftig joh, wat je daar allemaal meemaakt. Zal niet makkelijk zijn om hier goed mee om te gaan. Sterkte met alle het goede werk dat je doet.
    Liefs en een 'knuf' Yvonne

• 02 December 2007 - 14:18

Vera:

Hoi lieve Willy

Wat een vresenlijk verhaal vertel je daar Schokkend wat een ellende. Ik heb gisteren sinterklaasverhaaltjes voorgelezen op mijn werk daar wordt je toch wel een stuk vrolijker van.
    Heel heel hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag heb je het nog een klein beetje gevierd?
    50 dikke kussen van Bram Shouf Gert-Jan en Vera en heel veel sterkte met het goede werk dat je daar doet.

• 04 December 2007 - 13:35

Paula:

Hoi Wil, nog gefeliciteerd met je verjaardag. We lezen thuis regelmatig je verslagen en leven met je mee. Heel veel succes en tot ooit.
    Paula en kids.