Vlinders
Door: de reizigers
Blijf op de hoogte en volg Wil
10 Februari 2013 | Zuid-Afrika, Coffee Bay
In de verte ligt de oceaan in rust. Van deze afstand is er meestal wel golfbeweging te zien, maar vandaag lijkt ook de Indische oceaan wel een rustdag te hebben. Het is zondag. Wij hebben ook een rustige dag op het project Mawotsheni, , wat gesitueerd is boven op een heuvel en van waaruit we een geweldig uitzicht hebben en Coffee Bay in de verte zien liggen. Op de heuvel aan de overkant van de weg, waar de hoofdman woont, zien we dat de hoofdman aan het werk is. Naast ons liggen onze twee honden te rusten. Om ons heen fladderen vlinders, in allerlei kleuren. De struiken met de lange naalden staan in bloei. Gele bloemetjes en er zijn veel van deze struiken. De naalden zijn een goede vervanging voor tandenstokers en ongeveer even groot.
De afgelopen week is er weer heel wat gebeurd. De bouw van de kindercrèche is begonnen, bij Mavis. Hieraan vooraf vond er een dorpsvergadering plaats, waarbij 25 vrouwen en 10 mannen aanwezig waren en waar Selina, de aanemer/ budgetbeheerder, duidelijk had gezegd hoe de vork in de steel zat, betreffende het budget en de bouw, dat het een project is van het dorp en voor het dorp en door het dorp moet worden gedaan. Het is de bedoeling dat de hele gemeenschap mee helpt met de bouw van de kindercrèche. Toch beginnen de bouwers ondertussen te vragen naar hoeveel er voor hun is weggelegd. Selina liet dit niet over haar heen komen en zette de bouwvakker duidelijk op zijn plaats. Afspraak is afspraak. Hij droop met schouders naar beneden hangend af. Mavis keek luisterend toe, vanuit haar kapotte rolstoel. Het afgelopen jaar heeft zei 70 kinderen op haar creche gehad, en deze samen met één assistent les gegeven.
Afgelopen woensdag mocht ik alleen in het bakkie Gracie de nieuwe manager ophalen. Op de heenweg nam ik de onverharde weg, ongeveer 90km, door geweldige natuur. Het pad slingerde zich door de heuvels, over rivieren, door bossen, kleine dorpjes en gehuchten. Mensen wuifden naar me. Kinderen vroegen eens een keer niet naar snoepjes en jonge mannen wisten mij in gebroken Engels te vertellen dat ik goed reed. Gracie gaat Karin vervangen. Karin is zwanger en gaat terug naar Canada. Gracie, Amerikaanse, is getrouwd met Marcos die geboren in Malawi en hebben samen een baby van 2 maanden oud. Marcos heeft een zoon van 7, een heerlijk joch en altijd in een goede bui. Het echtpaar is vooral goed in landbouw. Gracie heeft in Malawie 3 jaar projecten gedaan en hier in de Transkei een jaar gewerkt bij Transcape, een NPO die vooral actief is met gemeenschap opbouw.
Bij de dorpsvergadering afgelopen vrijdag nam Karin afscheid en Gracie werd verwelkomd, zo ook Marcos en beide zonen. Het dorpshoofd vond het jammer dat Karin vertrok maar was zeer blij met Gracie die op dat moment haar zoontje Chigo de borst gaf. Het dorpshoofd en ook alle mannen aanwezig hadden nog nooit de eer gehad om een blanke vrouw een baby borstvoeding te zien geven
Ondertussen fladderen de vlinders rond, is de handwas gedaan, wordt Hannie weer eens gevraagd of wij getrouwd zijn en bestaat Coffee Shag Backpackers 13 jaar, wat een groot feest is. De buurman is klaar met spitten en zit uit te rusten tegen de muur van de hut, in de schaduw. Een lichte bries doet de handwas, door Hannie gedaan, snel drogen. Ach ja, vrouwen zijn daar nu eenmaal beter en sneller in
Neem een kijkje op www.willenendoen.org, waar Maarten momenteel druk mee bezig is en wat er geweldig uitziet. Hier kunt u ook zien waar wij voor staan en wat wij willen bereiken. Ook staat daarop duidelijk vermeld waar de donaties voor gebruikt worden.
Wij zoeken donateurs, om de maandelijkse kosten van de projecten die wij steunen te kunnen dekken.
Ons bankrekeningnummer in Nederland is : Rabobank 137977387
Telefonisch ben ik bereikbaar op 0027794242591
10 Februari 2013 - 19:47
Brigit:
Ik print dit verslag uit en neem het zo mee naar ma. Altijd weer leuk om te lezen wat je beleeft.
Ben ook erg trots op mijn oom en de organisatie om hem heen dat ze al zoveel hebben weten te bereiken.
Veel liefs uit Breukelen -
10 Februari 2013 - 23:10
Angela & Anne-Marie:
Mooi beeldend verslag.... liefs voor Hanny! -
10 Februari 2013 - 23:18
Roel Houbijn:
mooi verhaal zo te lezen gaat het goed en weer allerlei nieuwe ervaringen big hug van ons beidjes xx
11 Februari 2013 - 11:58
Tjitte:
Mooi verslag, Wil! Succes met alles! Knuffel, Tjitte
11 Februari 2013 - 23:09
Jose Van Gils:
wat kan jij leuk shrijven en wat lijkt het me daar prachtig, heb je no fotos van de vlinders gemaakt?
ben benieuwd!! veel plezier vanuit het carnavalgedruis. -
12 Februari 2013 - 09:03
Mark:
Gaaf man ,ik zie dat ze daar ook tondeuses hebben! -
13 Februari 2013 - 13:32
Aaf:
Hoi wil ,hannie en de rest mooi om weer iets te vernemen wat is het dampig bij jullie, mooi om te lezen dat er begonnen is bij Mavis,succes verder en een lekker koppie heb je kregen wil, mooi makkelijk, geniet van de natuur en alles om jullie heen jullie doen goed werk, iedereen de groetjes een van de 5 -
14 Februari 2013 - 15:54
Anja:
Hoi broertje en de rest natuurlijk,
Wat een verrassing, Karen zwanger. Feliciteer haar maar. Mooi dat je zo snel al een vervanger hebt. Een heel gezin nog wel. Gezellig voor Pumlahni, kunnen jullie mooi keezen! Het project bij Mavis al in volle gang en de buurman hard aan het werk, dat is mooi om te horen! Succes verder!
Groeten Anja en fam. -
15 Februari 2013 - 13:25
Akky:
Ben erg jaloers wat zou ik graag ff om een hoekje willen kijken als ik die foto,s zie dan krijg ik weer heimwee, wat hadden we een prachtige tijd, zie dat doggy ook nog rond huppelt (nog vlooien)???
Wil je Karen feliciteren met haar zwangerschap en wat een geluk om alweer vervanging voor haar te hebben gevonden. Hoop dat jullie samen nog een mooie tijd hebben en geniet ervan zo lang als het kan om je door een Vrouw te laten verwennen!!!!!!!!!
liefs en groetjes Akky. -
15 Februari 2013 - 16:43
Rina:
Wat ben je lekker bezig Hannie, het huishouden, de was, genieten van de kinderen en de omgeving. Volgens mij is vervelen er niet bij. Mooi hoor om alles zo te volgen.
Geniet nog even. Groeten uit Eindhoven