Het laatste nieuws . . .
Door: Wil
Blijf op de hoogte en volg Wil
01 December 2011 | Zuid-Afrika, Coffee Bay
Transkei. . . .
Een waarschuwing via radio en televisie; Noodweer in East London treft vooral de Townships en het platteland. Een contact van mij belde mij enkele dagen geleden en waarschuwde dat er noodweer op komst was bij ons. Het zou vooral de Transkei het meeste raken. We hadden net een dag mooi weer gehad. Om 8 uur ’s morgens begon het eerst hard te waaien en even later sloeg de regen tegen de ruiten. In een half uurtje tijd viel er ontzettend veel water. Wegen werden kleine riviertjes die gelijk hun sporen nalieten. Het duurde een half uurtje, waarna de hemel gelijk weer blauw was. De overbuurman kwam gelijk met een schop naar buiten en met emmers werd het hozen. Tja, dat heb je wanneer je onder aan de heuvel woont. Ik begaf mij naar de bouwplek, waar ik hier en daar geulen groef.
Burgemeester John belde mij. In paniek vertelde hij dat zijn huis ernstig was beschadigd en het huis van zijn zus en 7 kids lag helemaal plat. “Ik probeer zo snel mogelijk bij je te zijn”, was mijn reactie. Snel terug dus. Van het huis van de zus van John was niets meer. De foto laat het zien. Tja, dan zie je zo een gezin zitten kijken naar de overblijfselen (zie foto). Tja, wat nu ??? . . . . en daar stokt het dan . . . . Ik vroeg aan buurman Diamant, die verslagen naast mij stond, of er geen rondavel ergens in de omgeving leegstond. Hij wees er één aan, niet ver weg. “Die rondavel is van mij en wordt gebruikt als stal”, antwoordde hij. “Ze kunnen er in, maar het moet wel eerst worden schoongemaakt”. Burrie John keek mij vragend aan en vroeg mij wat nu. Uit de gemeenschap is weinig te verwachten, daar die weinig of niets heeft. “Begin weer met bouwen wanneer de regens voorbij zijn en bereid je daarop voor de komende twee maanden, want je hebt nu onderdak”, adviseerde ik hem.
Het liefste zou ik hem 1000€ toeschuiven, zodat er gelijk een goed huis voor zus en kids, voor hem, zijn moeder en zijn kinderen zou kunnen worden neergezet. Tja, Burgervader hier zijn is wat anders dan bij ons.
Mijn gedachten gingen terug naar mijn jeugd, toen onze boerderij afbrandde. Ik praat over begin 60er jaren. Wij woonden nog maar een half jaar in Hauwert, een toen protestants dorp. Wij waren het vierde katholieke gezin en omdat wij daar kwamen wonen kon er gelijk een voetbalvereniging worden opgericht, want ons gezin had al een elftal bij elkaar. De brand verwoeste de hele boerderij. Het hele dorp kwam gelijk in actie en haalde 600 gulden op, voor toen veel geld. Met trekker en wagen werden overal spullen ingezameld, zoals kleding en huisraad. Wij waren natuurlijk verzekerd.
. . . even later kreeg ik bericht dat en in een dorp verderop vele huizen waren ingestort.
Na het noodweer klaarde het op en was het voor drie dagen droog. Bhanda en zijn knechten kwamen in actie en ik haalde ze om 6 uur ‘s morgens op bij Mr. Magic. Aan de slag en doorwerken zolang het droog is, was mijn stelling. De foto,s laten zien dat vooruitgang is geboekt :)
Ondertussen heb ik kennis gemaakt met Neil, een Permaculturist, die graag samen met Kate, afkomstig uit Wales en als vrijwilligster werkzaam hier op landbouwgebied, de moestuinen wil aanleggen. Zij willen dit gaan doen in samenwerking met de gemeenschap. Onderwijs hierin is een optie. Samenwerking met landbouwscholen in Nederland en Groot Brittanië zou heel mooi zijn.
Gevolg was dan ook dat ik ’s morgens om half zeven, op mijn verjaardag, aan het kuilen graven was :) Enkele uurtjes later stond er een geweldig ontbijt voor mij klaar bij thuiskomst :) Echt Engels ontbijt. Dankje Jerome ;) Bij deze wil ik ook nogmaals iedereen voor de felicitaties bedanken en de telefoontjes die ik heb gehad :) Over Permaculture landbouw zal ik de volgende keer meer vertellen.
Ondertussen gaat het leven hier in gewoon door. Met gewoon bedoel ik dat ik meestal na een dag werken naar het strand ga en een duik in zee neem, waarna ik mijzelf dan afspoel met een bak water uit de Jojotank of laat afspoelen door een voorbijkomende tropische regenbui :) De waterleiding werkt soms heel even, maar meestal niet. Soms is er ook opeens geen elektriciteit. Dit blijkt zomers, in november/ december regelmatig voor te komen. Ach ja, even wennen. Dus generatoren draaien dan bij de hotels en backpackers. Wij hadden de olielampen aan en speelden spelletjes.
Wereldaidsdag vandaag en ik zit in de Transkei, waar velen geïnfecteerd zijn. Overal in de steden zijn festiviteiten georganiseerd. In Coffee Bay is het stil.
Bij deze nogmaals iedereen dank voor de reacties :) een Lydialaan zal geweldig zijn en wie weet wat de toekomst zal brengen :)
Onze websites zijn www.willenendoen.org en www.cirqueclassique.nl
Hier kunt u zien waar wij voor staan en wat wij willen bereiken. Ook staat daarop duidelijk vermeld waar de donaties voor gebruikt worden. Wij zoeken donateurs, om de maandelijkse kosten van de projecten die wij steunen te kunnen dekken.
Ons bankrekeningnummer in Nederland is : Rabobank 137977387
Mijn mobiele nummer hier is 0027794242591
02 December 2011 - 08:09
Mark Dekker :
gaafe foto zo met al die kids in je bakkie ,veel plezier nog daar en keep on the good work ! -
09 December 2011 - 20:08
Buurvrouw Loes:
nog een verlate felicitatie voor je verjaardag, buurman!